La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre visita la Cerdanya per desencallar temes transfronterers

IMG 20191011 WA0025

La cúpula directiva de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre es va reunir, el passat 8 d’octubre al Consell Comarcal de la Cerdanya, amb els representants comarcals per desencallar diversos temes transfronterers de Cerdanya.

Per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) van assistir-hi la presidenta, Sra. Mª Dolores Pascual Vallés; el comisario de aguas, Sr. René Gómez López de Murain i el director técnico, Sr. Francisco José Hijos Bitrián. Els representants cerdans van ser-hi la presidenta del Consell Comarcal, Sra. Roser Bombardó; l’alcalde de Llívia, Sr. Elies Nova; el conseller del Consell Comarcal de Medi Natural i Sostenibilitat, Sr. Isidre Chia; el tinent alcalde de Puigcerdà; Sr. Pere Valiente; el president de la Comunitat de Regants de la Sèquia de Solana Ger; Sr. Pere Oliu; la gerent del Consell Comarcal, Sra. Carol Nabau i els tècnics del Consell Comarcal, Sr. Josep Cordomí i Sr. Xavier Llombart. Van excusar la seva absència l’alcalde de Puigcerdà, Sr. Albert Piñeira i l’alcalde de Guils de Cerdanya; Sr. Josep Mendo.

Els temes a desencallar són diversos i tots ells importants:

1.  La reclamació per part de França dels pagaments sobre les captacions d’aigua en territori francès per a  ús espanyol. Reclamacions que afecten la Sèquia de Solana Ger, al Canal d’Angostrina que abasteix el municipi de Llívia i el Canal Internacional de Puigcerdà, municipi amb el qual existeix un litigi iniciat als tribunals de Puigcerdà.

2. La recollida d’aigües residuals d’alguns municipis de Cerdanya sota administració francesa connectats a la depuradora de Puigcerdà, i que és un tema cabdal pel Consell Comarcal.

3. El conveni del 1987, fet però no signat, que garanteix el subministrament d’aigua de boca a Llívia, el qual es fa del riu d’Er i que no està sent respectat pels municipis de l’alta Cerdanya que agafen més aigua amb la conseqüent afectació al cabal del riu.

4. La reconstrucció de la presa de captació d’aigua de Riutés, l’homologació del mesurador Parshall localitzat al costat de la fita de frontera 472 que és el d’entrada a territori espanyol, i altres temes relacionats amb el cabal d’aigua de Puigcerdà, entre les quals està la captació d’aigua des de la Font Freda i la Font Negra del municipi de Guils de Cerdanya.

El mateix dimarts a la tarda, la cúpula de la CHE es va reunir a Perpinyà amb el prefecte de la regió d’Occitània, Sr. Étienne Guyot, de la qual va sorgir el compromís de la creació d’una Comissió de Treball, formada per representants francesos i espanyols, amb l’objectiu de desencallar els diferents temes transfronterers que afecten la Cerdanya. Tanmateix, es va concretar la celebració d’una primera reunió d’aquesta Comissió a començament d’aquest mes de desembre.

La visita de la cúpula de la CHE va finalitzar el dimecres 9 d’octubre amb un recorregut per les instal·lacions de l’estany de Lanós i la captació d’aigua de Puigcerdà, acompanyats de la presidenta del Consell Comarcal, Sra. Roser Bombardó i del tècnic comarcal Josep Cordomí; que va finalitzar a Llívia en una petita reunió d’intercanvi d’informació.

Agenda

 

Deixalleria comarcal

Horari:
De dimarts a divendres de 9.00 a 13:00 i de 15.00 a 19.00 h
Dissabte de 8: a 15:00 h
 
Pol. Ind. de l' Estació
Tel. 972880182

Contactar

Podràs trobar-nos de dilluns a divendres de 9:00 h. a 14:00 h.

Te. 972.884.884

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Plaça del Rec, 5
17520  Puigcerdà
Girona - Catalunya