Inici E General E Canvi de model de recollida de residus a la Cerdanya

Canvi de model de recollida de residus a la Cerdanya

La Cerdanya aposta pel porta a porta i els contenidors intel·ligents per millorar la taxa actual de reciclatge. El nou servei es començarà a implantar a partir de l’1 d’octubre amb l’objectiu que la ciutadania el comenci a gaudir totalment a principis del 2026.

El passat 3 de setembre del 2024, el Consell Comarcal de la Cerdanya, va signar el nou contracte de recollida de residus de la comarca, que inclou els serveis de: transport, emmagatzematge, comunicació i educació ambiental, gestió de les deixalles fixes i mòbils i neteja viària. El concurs s’ha adjudicat a l’empresa UTE GBI PAPREC-TAP CERDANYA per un import anual de 2.827.407,91 € euros sense IVA. La durada d’aquest contracte és de sis anys amb la possibilitat de prorrogar-lo per dos anys més.

L’objectiu del canvi és millorar la taxa actual de reciclatge -que se situa al 27,23%- gràcies als nous sistemes de recollida de residus existents, com són els contenidors intel·ligents i la recollida Porta a Porta, i que han demostrat ser eficients en altres territoris. A més, el nou servei incorporarà un servei de deixalleria mòbil, el porta a porta per a grans generadors o la recollida de poda i plàstics ramaders, entre d’altres. Aquests sistemes permetran augmentar els nivells de reciclatge a la Cerdanya per tal de poder complir amb les Directives de la Unió Europea que estableixen objectius de preparació per la reutilització i reciclatge per als residus municipals del 55% el 2025, el 60% el 2030 i el 65% el 2035.

A partir del pròxim 1 d’octubre, s’inicia el període de transició per a la implantació del nou servei, adquisició del material, nous vehicles i la realització de la campanya de comunicació ambiental als municipis de la comarca que han signat els convenis de delegació de competències. La previsió és que la ciutadania gaudeixi del desplegament total del nou servei a principis del 2026. Durant la fase d’implantació del nou sistema, conviuran l’antic i el nou model de recollida de residus. Aquest període de transició permetrà adaptar-se gradualment als canvis i garantir una continuïtat en el servei. 

El canvi de model suposa la implantació de dos sistemes diferents a la comarca. Es preveu instal·lar contenidors tancats per les fraccions d’orgànica i resta als municipis d’Alp, Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Guils de Cerdanya, Isòvol, Lles de Cerdanya, Meranges, Montellà i Martinet, Prullans, Riu de Cerdanya i alguns nuclis de Bellver de Cerdanya. Els contenidors es podran obrir per abocar-hi els residus amb un accés personalitzat per cada usuari amb una targeta magnètica o aplicació mòbil. D’altra banda, es preveu implantar la recollida Porta a Porta als municipis de Bellver de Cerdanya (exclosos els nuclis disseminats), Ger, Llívia, Prats i Sansor i Urús. Els municipis amb el sistema de recollida Porta a Porta, disposaran també d’àrees d’emergència i mòbils amb contenidors tancats per les cinc fraccions per poder abocar-hi els residus sempre que no es pugui fer ús del servei del Porta a Porta per circumstàncies especials. La posada en marxa del nou servei permetrà implantar la recollida selectiva de matèria orgànica en els pobles i nuclis on no estava implantada avui en dia.

També estarà inclòs en el servei l’atenció personalitzada i resolució d’incidències a través dels educadors ambientals que donaran servei a tota la comarca. Aquest servei té com a objectiu garantir el bon funcionament del nou sistema de recollida de residus i oferir un servei de qualitat als ciutadans. Aquestes persones seran les encarregades d’atendre les consultes i dubtes dels veïns, oferint assessorament personalitzat sobre la correcta gestió dels residus. A més, es dedicaran a resoldre qualsevol incidència que pugui sorgir, com ara avaries en els contenidors o acumulació de residus en zones específiques. Gràcies a la seva tasca, es podrà garantir un servei eficient i adaptat a les necessitats de cada municipi.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes. Si desitja més informació, accedeixi a la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies