CERDANYA EN VEU DE DONA és un projecte del Consell Comarcal de la Cerdanya que vol posar en valor l’experiència de vida de les dones, recuperar un patrimoni immaterial que està desapareixent i preservar-lo per a generacions futures; que la seva experiència esdevingui exemple per al jovent cerdà, que la seva veu sigui la que expliqui, a locals i visitants, l’essència de viure a Cerdanya i el territori, com a protagonistes que són de la història petita del dia a dia que construeix la gran Història.

Una ruta de la memòria per la comarca al servei dels visitants i de la gent local, que donarà a conèixer un territori, una manera de viure i d’entendre el món que està desapareixent a Cerdanya, sempre des de la visió femenina.

Ha suposat la creació d’un fons o banc de memòria que recull el seu testimoni que anirà dipositat per a les generacions futures a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya.
El suport econòmic de l’Institut Català de les Dones; de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Lleida; de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs; del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona, ha permès oferir a tots els ajuntaments de la comarca i EMD, la possibilitat que almenys una dona del municipi formi part d’aquesta ruta de patrimoni immaterial. Així, ha comptat amb la complicitat de tots els ajuntaments i de les 3 EMD de la comarca.

El resultat ha estat una ruta amb 24 dones cerdanes regalant la seva experiència de vida.

El projecte ha tingut dues fases:

– La primera:  entrevistar, registrar i difondre el testimoni de les dones cerdanes, crear la
base de dades o banc de memòria. 

– La segona: crear els elements de difusió i comunicació visuals i auditius que se
col·locaran a cada municipi. Aquests elements seran la silueta en alumini negre (com si
fos l’ombra) de cada dona en el seu poble, on trobarem un codi QR a través del qual,
amb el mòbil, podrem escoltar-la i veure-la durant l’entrevista.